Nesnelerin İnterneti — Internet Of Things

Soner Tiryaki
2 min readApr 14, 2019

--

Son dönemlerde duyduğumuz güncel dört beş teknolojik kavramdan (Blokchain, bulut, büyük veri ,yapay zeka) biri de IoT yani Nesnelerin Interneti. Peki nedir bu Nesnelerin Interneti kavrami, neden dolayı bir ihtiyaç haline geldi, ilk IoT uygulamasi nedir merak edip incelemeye başladiğimda ilginç anekdotlara rastladim.

IoT’nin tarihçesine gözattığımızda 1991 yılında Cambridge Üniversitesinde çalışan 15 akademisyenin ortak bir kahve makinasının paylaşımından doğan bir ihtiyaçtan çıktığı ve binanın alt katında olan ofislerinden kahve için sürekli olarak üst kata çıkmalarını ve çıktıklarında da kahve makinasini boş görmekten sıkıldıklari için bu duruma bir çözüm bulmak amacıyla makineyi görebilecekleri bir sistem geliştirilmesi gerekliliği ortaya çikmıştır. Sonuç olarak kahve makinasınin karşısına bir kamera konulmuş ve 1 saat içerisinde 3 adet fotoğrafı masalarında bulunan bilgisayarlarına kaydedilmesiyle ilk IoT uygulamasi hayata geçmiş oldu.

IoT kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından P&G şirketi için hazırlanan bir sunumda kullanıldı. Sunumda şirkete radyo frekansı ile tanımlama teknolojisinin faydalarından bahsedilerek bu altyapı kullanılarak cihazların birbiriyle görüştürülmesi önerilmekteydi. Daha sonraki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle milyonlarca insanın bilgisayarlar yada mobil araçların internete bağlanması sonucu IoT’nin gelişimi hızla artmıştır.
Günümüzde arabalardan kitaplara, her türlü elektronik aletlerden beyaz eşyalara, akıllı binalardan ayakkabılara kadar aklımıza gelebilecek herşeyin internete bağlandığını biliyoruz.

Peki şimdi gelelim bu IoT nasıl çalışır ?

Basit olarak anlatmak gerekirse (en önemli internet efsanesi buzdolabında yumurta ve sütün bittiğinde süt ve yumurtaları koyduğumuz buzdolabı gözünde bulunan sensörler sayesinde ürünlerin bittiğini anlayabilir ve otomatik sipariş vermesi hikayesini atlarsak) istediğimiz herhangi bir cihazımızın intetnete bağlayarak bu cihazdan alınan veriler ile işlem yapmak olarak tanımlayabiliriz. Örneğin popüler olan Google Assistant ve Amazon Echo ürünlerinin internete bağlı olmasyıla bilrilikte istediğiniz hemen hemen herşeyin yerine getirilmesi sağlayabilirsiniz. Bir yerden biryere gitmek istediğinizde asistanınıza nereye gitmek istediğinizi belirtirseniz size taksi çağırabilir, günlük gazetelerinizi okuyabilir, istediğiniz şarkıyı açabilir, kitap okuyabilirve aklınıza gelebilecek birçok seyi sizin yerinize yapabilmesi durumuna IoT’nin çalışması olarak adlandırıyoruz.

IoT ile hayatımızda çok büyük değişiklikler olması beklenmekte ve bir çok sektörde kullanılmaya başlanacağını öngörülmektedir. Bu sektörler;

Çevre : İnternete bağlı cihazlar ile birlikte deniz kirliliğinden orman yangınlarının kontrolüne kadar birçok konuda önlem alma ve müdehale etme imkanı sunulabiliyor.

Enerji Sistemleri : Enerji kaybının önlemlesi noktasında uzaktan kontrol edilebilen enerji sistemleri bir yana, mevcut sistemlerin daha iyi kullanıbilmesine imkan sağlaması ile daha verimli ürünler ile karşılaşmak mümkün olacaktır.

Ulaşım : Nesnelerin interneti belki de en çok ulaşım ve trafik sistemleri konusunda kendini gösteriyor olacak. Hem ulaşım araçları hem de trafik araçlarının internete bağlı ve eş zamanlı çalışabilir hale gelmeleri, mevcut durumdaki birçok problemi de önleyebilecektir.

Sağlık : Hali hazırda üzerinde yapılan çalışmalar ile birlikte yeni yeni örnekler de kendini göstermeye başladı. Bu süteçte hasta takibinden teşhis konulmasına ve asistan görevlerine kadar birçok noktada, nesnelerin interneti kapsamında yer alan ürünler kendini göstermeye başlayacak.

Tarım : Sulama sistemlerinden ilaçlama sistemlerine ve ürün takiplerinden ürün sevkiyatlarına kadar birçok adımda, yeni teknolojinin nimetleri ile karşılaşmak mümkün olacaktır.

--

--